fbpx

Wat is het verschil tussen een vorkheftruck en een reachtruck?

Verschil heftruck en reachtruck

Een vorkheftruck en een reachtruck zijn beide ontworpen voor het heffen en verplaatsen van materialen en goederen. De interne transportmiddelen kunnen ongeveer hetzelfde en lijken qua uiterlijk ook op elkaar. Maar wat zijn dan de verschillen tussen een heftruck en een reachtruck? We leggen het u graag uit.

Om een heftruck of reachtruck te mogen besturen, heeft u een certificaat nodig. Voor de vorkheftruck heeft u een ander certificaat nodig dan voor de reachtruck. Maar dat is niet het enige verschil tussen de twee voertuigen. We lichten hieronder nog een aantal belangrijke verschillen toe.

4
vorkheftruck

Bestuurderspositie van vorkheftruck en reachtruck

Wat opvalt is dat de bestuurderspositie op beide transportmiddelen anders is. Bij een vorkheftruck zit de bestuurder recht achter de vork. Op de reachtruck is de zitpositie van de bestuurder een kwartslag gedraaid. Het kijken en besturen voelt daardoor anders bij de heftruck dan bij de reachtruck.

De wielen van een heftruck en een reachtruck

Wat nog meer opvalt, is dat de achteras van de reachtruck verschilt van die van de heftruck. Een reachtruck heeft een enkel wiel op de achteras. Het wiel is in het midden gepositioneerd. Hierdoor heeft de reachtruck een kleine draaicirkel. De truck kan ook in krappe ruimtes gemakkelijk draaien. Dit maakt het interne transportmiddel perfect voor plekken waar weinig ruimte is, zoals een magazijn met smalle gangpaden.

Een vorkheftruck heeft twee wielen op de achteras. Deze zijn aan de zijkanten geplaatst. Hierdoor heeft de heftruck niet zo’n kleine draaicirkel als de reachtruck. Wel zorgt het ervoor dat de vorkheftruck stabieler is dan de reachtruck.

verschil heftruck en reachtruck
vorkheftruck

Reachtruck mag niet buiten rijden, heftruck wel

Een belangrijk verschil is dat een van de twee interne transportmiddelen alleen binnen mag rijden en de ander mag zowel binnen als buiten rijden. Met een reachtruck mag alleen binnen gereden worden.

Heftrucks met luchtbanden mogen ook buiten en op de openbare weg rijden. Een heftruck is dus een goede keus als er (op eigen terrein) tussen verschillende locaties gereden moet worden. Let er wel op dat een vorkheftruck aan een aantal eisen moet voldoen voordat hij op de openbare weg mag rijden.

Contragewicht van de vorkheftruck

Voor meer stabiliteit is er een contragewicht toegevoegd aan de heftruck. Het gewicht zit aan de achterkant en zorgt ervoor dat zware lading bij tillen niet voorover kantelt.

Reachtrucks hebben geen contragewicht. Door de gedraaide zitpositie en de bouw van de reachtruck, is de truck zelf het tegenwicht.

vorkheftruck
vorkheftruck

Verschillende modellen vorkheftrucks en reachtrucks

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat heftrucks en reachtrucks per model ook verschillen. Zo zijn er elektrische vorkheftrucks en reachtrucks en voertuigen die aangedreven worden door een verbrandingsmotor.  Verder kan er verschil zitten in het gewicht, het hefvermogen en de masthoogte.

Wij hebben diverse heftrucks te koop staan. Ook kunt u bij ons verschillende heftrucks en reachtrucks huren.

Wilt u een heftruck of reachtruck huren?

Bij Van Keulen Heftrucks adviseren we u graag over de beste oplossing voor uw situatie.
Neem contact met ons op voor meer informatie.

Call Now Button